Architectuur / Overheid /   |   11 september 2024

Grip op complexiteit in de gemeentelijke informatievoorziening

Avatar foto Rolf van Deursen

De gemiddelde IV-strategie heeft wel ergens een thema benoemd over wendbaarheid in de informatievoorziening om aan de veranderende vraag van de business en de klant te kunnen voldoen. Een belangrijke randvoorwaarde voor een wendbaar applicatielandschap is dat complexiteit moet worden teruggedrongen. Maar kan dat nog wel? 

Vanuit architectuur is complexiteitsreductie altijd al een belangrijke doelstelling geweest, maar door de snelheid waarmee nieuwe technologie wordt geïntroduceerd en de mate van ICT-outsourcing is dat voor veel gemeenten steeds moeilijker te bereiken.

SaaS-tenzij

Een belangrijke beweging die al jaren gaande is, is het ‘verSaaSen’ van het applicatielandschap. Bij veel gemeenten is dit toch wel hèt antwoord geweest op de toenemende complexiteit en bijbehorende expertise die je daarvoor in huis moest hebben. 

Deze beweging naar ‘de cloud’ is voor veel gemeenten een uitdaging, omdat er vaak ook nog een uitgebreid lokaal applicatielandschap bestaat dat stapsgewijs gemigreerd moet worden en er steeds meer behoefte bestaat aan applicatie-integratie. Leveranciers van standaardproducten bieden hun SaaS-diensten aan vanuit een eigen ‘cloud’ infrastructuur. Daar komt nog bij dat de ene leverancier verder is met de adoptie van moderne architectuurconcepten (denk hierbij bijvoorbeeld aan de Common Ground visie) dan de andere leverancier die nog vooral producten aanbiedt op basis van managed hosting. Zeker voor gemeenten met veel verschillende leveranciers levert dit extra complexiteit op. Technisch en, niet te onderschatten, ook organisatorisch. 

Stel je de ogenschijnlijk simpele situatie voor dat je een SaaS-applicatie moet koppelen op een on-premise applicatie en je hebt als gemeente ook het netwerkbeheer uitbesteed. Dan heb je al gauw 4 partijen nodig om dat voor elkaar te krijgen. Dat is niet bevorderlijk voor de doorlooptijd, en dus komt wendbaarheid hierdoor onder druk te staan. Zonder goede regievoering zal het steeds lastiger worden voor gemeenten om de informatievoorziening te laten meebewegen met de behoefte van de gebruikersorganisatie. 

Een goede regiefunctie kan niet zonder architectuur

Om goed regie te kunnen voeren is kennis randvoorwaardelijk. Kennis van techniek, kennis van het applicatielandschap en kennis van afspraken met leveranciers. Zie ook de Solventa blog Geen regie zonder kennis voor meer achtergrondinformatie op dit specifieke onderwerp.

Leveranciers die iets voor je moeten doen, hebben duidelijke opdrachten nodig. Zeker als daar afhankelijkheden met andere leveranciers in verweven zijn. Architectuur is bij uitstek de manier om overzicht en inzicht te verschaffen om het juiste detailniveau te kunnen bereiken.

De massale beweging naar uitbesteding van de gemeentelijke ICT om meer grip te krijgen op complexiteit, en de paradoxale trend dat de technische complexiteit door moderne architecturen en nieuwe technologische mogelijkheden weer toeneemt, vereist aandacht. 

Om grip te houden, of weer terug te krijgen, op de weer toenemende complexiteit is een aanpak onder architectuur de juiste manier. Het geeft het stuur weer in handen om richting te geven aan de veranderingen die op ons afkomen. 

Contact
Welke stap ga jij zetten?

Sta je aan het begin van een proces van transformatie of disruptie? We verkennen graag samen met jou of onze diensten van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw traject. Ook als je al wat meer gevorderd bent met de transformatie of disruptie en hulp zoekt in het verder vormgeven daarvan, is zo’n verkenning zinvol. Zet vandaag de eerste stap in het realiseren van je ambities en neem contact op voor een vrijblijvende verkenning, door te bellen met 030 602 82 80 of door het contactformulier in te vullen.

Bespreek de mogelijkheden
3